Hoe kan je minder piekeren? 6 Tips!

Veel cliënten die ik zie in mijn praktijk hebben last van piekergedachten. Piekeren kan zeer belastend zijn; het houdt je wakker wanneer je wilt slapen, het maakt je bezorgd, angstig, gestrest en kwetsbaar. Als je veel piekert dan stop je veel energie in een proces dat je niets constructiefs oplevert. Ik geef hen dan de volgende 6 tips mee om beter om te gaan met piekergedachten…

TIP 1: SCHRIJF GEDACHTEN VAN JE AF
Piekeren is niets anders dan een reeks (negatieve) gedachten die zich keer op keer herhalen, alsof je hersenen op repeat staan. Je wilt best aan iets anders denken, maar het lukt gewoon niet. Er is echter één ding dat bijna altijd helpt deze lus te doorbreken: schrijven. Pak je dagboek, een notitieblok en begin met schrijven.
Schrijf je gedachten van je af en praat even rustig met jezelf op papier. Dit helpt je je gedachten te ordenen, uit te vinden wat je nu precies dwars zit en je hersenen rust te geven.
Want zodra je hersenen erop kunnen vertrouwen dat je problemen niet worden vergeten (omdat ze opgeschreven zijn) kunnen ze eindelijk stoppen met die eindeloze lus van negatieve gedachten. Herlees wat je opgeschreven hebt enkele malen, je zal merken dat het er ineens minder bedreigend gaat uitzien.

TIP 2: BAKEN AF
Veel mensen piekeren doorheen de ganse dag, doorbreek dit patroon door het piekeren af te bakenen. Voorzie een vast piekermoment, bijvoorbeeld in de vooravond en laat gedurende een kwartier alle piekergedachten in je los. Ga daarna even buiten en laat je gedachten wegwaaien of schrijf ze op een briefje en gooi het nadien in de vuilnisbak. Denk aan iets positiefs om je piekerkwartier af te sluiten. Maak een gewoonte van dit piekerkwartier. Na verloop van tijd heb je dan geen behoefte meer om gedurende de ganse dag of ’s avonds in bed te piekeren. 

TIP 3: OVERDENK OOK EENS DE GOEDE SCENARIO'S
Hoe waarschijnlijk een scenario in jouw hoofd ook lijkt te zijn, de toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Als je piekert, passeren er na een tijdje allerlei doemscenario’s de revue maar vaak blijk je je achteraf voor niets druk te hebben gemaakt. De toekomst is flexibel, ook al lijkt dat niet zo in je hoofd. Wanneer je merkt dat je een bepaald scenario al voor waarheid aanneemt, herinner jezelf hier dan aan. Het is zo makkelijk om te bedenken wat er allemaal mis kan gaan, en je daar ontzettend druk over te maken. Maar heb je al eens bedacht wat er allemaal goed kan gaan? De kans dat dingen goed gaan is in de meeste gevallen namelijk veel groter omdat iedereen erbij gebaat is. Wanneer je merkt dat je hersenen weer in piekerstand staan, probeer dan eens wat kortsluiting te veroorzaken door na te denken over alles wat goed zal gaan. Je zult je niet alleen een stuk beter voelen, je vergroot ook de kans dat de dingen daadwerkelijk goed zullen gaan omdat je het in je hersenen al ‘gerepeteerd’ hebt. Gedachten zijn krachten!

TIP 4: NEEM DE CONTROLE TERUG
Piekeren doe je vaak in situaties waarin je machteloos bent, wanneer je het gevoel hebt dat je geen controle hebt. Wil je minder piekeren? Probeer de controle dan voor een deel terug te nemen, hierdoor zal je je een stuk beter voelen. Dus zodra je hebt ontdekt wat je probleem nu precies is (door van je af te schrijven) kun je een stap richting een oplossing zetten. Zodra je het gevoel hebt dat jij de situatie in eigen hand hebt pieker je automatisch minder.

TIP 5: GOOI JE PROBLEMEN IN EEN VUILNISZAKJE
Lig je in bed en kun je niet slapen? Stop alle problemen die in gedachten voorbij komen dan in een denkbeeldige vuilniszak, en gooi die vuilniszak in gedachten naast je bed (of door het raam). Deze visualisatie techniek kan je in veel situaties helpen om je gedachten van je af te zetten en vervolgens lekker te slapen.

TIP 6: FOCUS OP JE ADEMHALING
Lukt het maar niet om de denderende trein met negatieve gedachten stop te zetten? Richt je dan op je ademhaling, dat werkt altijd. Adem in en adem uit. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd ‘in’, wanneer je uitademt ‘uit’.
Zodra je merkt dat je gedachten zich weer aandienen haal je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. In en uit, in en uit, net zo lang tot je gekalmeerd bent en je hoofd weer stil wordt.   Ik geef mijn cliënten vaak ook ontspannings- en ademhalingsoefeningen mee om hierop te werken.

Gemaakt met