Ilona Thyssen

3 alarmsignalen voor een burn-out

Er is de laatste jaren veel te doen rond burn-out, een fenomeen van deze tijd. Niet toevallig want we leven vandaag in een heel drukke en gejaagde maatschappij, er wordt veel verwacht want op alle levensdomeinen moeten we hoge ogen gooien. Veel draait rond presteren, snelheid, efficiëntie, controle … er is nog maar weinig aandacht voor de meer vrouwelijke waarden zoals ontspannen, loslaten, in contact zijn met jezelf, tot rust komen, zorgzaamheid, …
Hoe weet je of je op een burn-out afstevent of…er reeds inzit? Als je jezelf of iemand uit je omgeving herkent in de volgende signalen, dan is het 5 voor 12 of zelfs al 5 na!

1. LICHAMELIJKE EN MENTALE UITPUTTING
Je energie is weg, de batterij is leeg, het licht gaat (bijna) uit…
Een burn-out hebben betekent dat je jezelf geestelijk en lichamelijk hebt verwaarloosd. De signalen dat het niet goed met je ging, heb je genegeerd waardoor je zowel lichamelijk als mentaal over je grenzen bent gegaan (of hebt laten gaan).
Heel concreet betekent dit dat je je steeds meer uitgeput voelt. Zelf al slaap je eens iets meer of heb je je proberen ontspannen door te rusten of een uitstapje te doen, de batterij raakt precies niet meer terug opgeladen.
Je voelt je vermoeid en vaak tegelijk ook opgejaagd; snellere ademhaling en hartslag.

2. VERMIJDING
Je voelt steeds meer weerstand om te gaan werken, het denken aan je werk alleen al bezorgt je enorme spanningen en soms zelfs angstgevoelens en slaapgebrek.
Ook de leuke dingen in je leven schieten erbij in, je vermijdt steeds meer sociale contacten en leuke activiteiten omdat het je gewoonweg aan de energie en moed ontbreekt. Zo wordt een negatieve spiraal van lusteloosheid en energiegebrek gecreëerd.

3. ONGECONTROLEERDE EMOTIES
Je reageert erg emotioneel, zelfs de kleinste tegenvaller kan een lawine aan emoties met zich meebrengen die je totaal niet meer in de hand hebt.
Angst, schuldgevoelens, paniek, woede, neerslachtigheid, machteloosheid, …passeren allemaal de revue en je hebt steeds meer het gevoel dat je de controle over je emoties aan het verliezen bent.
Deze emoties vloeien voort uit negatieve gedachten die zich zowel onbewust als bewust opdringen “Ik ben niet goed genoeg” “Ik doe het niet goed genoeg” “Ik ben waardeloos”.
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden naar een burn-out.
Een deel van de oorzaken zijn omgevingsfactoren zoals een grote werkdruk, weinig waardering krijgen, onaangename collega’s, … echter een ander deel van de oorzaken ligt in een bepaalde manier van denken zoals bijvoorbeeld:
• “ik moet altijd voldoen aan de eisen van anderen” dit komt door te weinig grenzen stellen, teveel ja te zeggen.
• “ik ben niet goed genoeg, het kan en moet altijd beter” dit komt door perfectionisme.

Dit zijn allemaal zaken die tijdens psychotherapie aan het licht komen en waarop gewerkt kan worden om in de toekomst sterker te staan.
Het is belangrijk om zowel geestelijk als lichamelijk aan de slag te gaan; voor sommigen is de uitputting al zo ver gevorderd dat eerst en vooral het lichaam moet worden opgeladen: door wandeltherapie, door ontspanningsoefeningen, door relaxatietherapie, holistic pulsing, … en daarna pas gesprekstherapie.
De aanpak hierin is uiteraard heel persoonlijk want iedereen is anders en heeft een ander verhaal. Laat het alleszins niet te ver komen en onderneem tijdig actie…
Gemaakt met